Bitcoin is niet meer weg te denken uit de financiële wereld en wordt het voor steeds meer transacties gebruikt. de rode draad daarbij wordt toch wel door de koers bepaalt. wat is de bitcoin nu precies waard op het moment van de transactie? de waarde kan sterke fluctuaties vertonen en wordt op de bitcoin exchanges gekeken naar de vraag en het aanbod.  Die kan snel veranderen en is het mogelijk dat er sprake is van grote dalingen, maar ook stijgingen.

Er is dus niet veel verschil met de aandelenbeurs

Het vraag en aanbod wereldwijd wordt op de bitcoin exchanges bij elkaar gebracht en is dat allemaal transparent samengesteld. Iedereen kan ere en kijkje nemen gelijk de ontwikkelingen op de voet volgen. Zo is er in het weekend altijd sprake van grotere fluctuaties dan door de week. Er komt bij het verhandelen van bitcoins geen enkele bank of andere financiële instelling van te pas en wordt de koers puur door middel van vraag en aanbod bepaalt. Ook is er geen sprake  van een centraal punt van waaruit alles geregeld wordt. De beveiliging van het geheel ligt in handen van de blockchain technologie die gebruikt wordt en speciaal ontworpen is voor het cryptocurrency.

Hoewel er vaak sprake is van vrij grote schommelingen in de waarde van bitcoin, blijft het aantrekkelijk om erin te investeren. Steeds meer bedrijven bitcoin als betalingsmiddel en heeft dat een grote invloed op de toekomst. Ondertussen is bitcoin niet meer weg te denken en wordt het door steeds meer personen en bedrijven geaccepteerd als betaalmiddel. Alleen bij banken en andere officiele financiële instellingen, is men er nogal huiverig over. De toekomst van bitcoin exchanges ziet er echter goed uit en ligt het in de verwachting, dat de koers gemiddeld zal blijven stijgen.